Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк До Росії хочуть втекти три мільйони українців

Російські ЗМІ поширили фейк від Міністерство закордонних справ Росії, що нібито три мільйони українців «хочуть втекти» до Росії. Російська пропаганда не вперше вже поширює маніпулятивну тезу, що українці хочуть «втекти в Російську Федерацію від свавілля» України. Дані українського уряду та міжнародних організацій свідчать, що Росія примусово вивезла з українських територій 1,2 мільйона осіб, яких змусила пройти фільтраційні табори. Також зафіксовано безліч випадків втечі депортованих українців із Росії до країн ЄС. «Величезна частина українців, зафіксованих у Росії, — це ті люди, яких окупанти незаконно депортували на територію Росії. Кремль, просуваючи наратив про "миролюбність росіян" по відношенню до України, навмисно підмінює поняття про "добровільні біженці" та "примусову депортацію". Незаконне вивезення українських громадян із захоплених територій — це не "евакуація біженців", а насильницьке переселення громадян України на територію країни-агресора», — пише StopFake.

За даними соціологічного опитування групи «Рейтинг», 93% українців вірять у перемогу України у війні з Росією, а 89% – підтримують визнання дій російських військових в Україні «геноцидом українського народу». «Саме тому наратив Кремля про "українців, які мріють втекти від свавілля в Росію", ґрунтується на домислах, а не фактах», — додали фактчекери.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись