Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Цукерберг повідомив, що фейсбук закривається і йде з Росії

У соцмережах поширюють відео засновника компанії Meta Марка Цукерберга з російською озвучкою, на якому він нібито каже фейсбук закривається і йде з Росії. Це відео, зокрема, опублікувала фейсбук-сторінка Mеtwоrld. Фактчекери з Mythdetector повідомили, що для фейку використали відео з інтерв'ю Цукерберга з американським письменником Тімом Феррісом. У ньому засновника Meta говорив про довгострокову стратегію компанії, вирішення технічних завдань, принципи роботи тощо. Тож російськомовна озвучка — фальшива.

Насправді Роскомнагляд у березні заблокував фейсбук та інстаграм, а компанію Meta оголосив «екстремістської». Попри те, що саме Росія вирішила заблокувати соцмережі, російські блогери вимагали від Meta мільярд доларів «компенсації» через блокування інстаграму, бо «втратили основне джерело доходів». Тож це відео може бути частиною наративу про нібито «русофобію» у світі. Державний департамент США раніше говорив, що твердження про «русофобію» проглядаються в низці тем і використовуються щоразу, коли уряд Росії хоче зобразити себе жертвою, тоді як насправді вона є агресором.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись