Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк CNN показало постановку, що російські солдати розстрілюють двох цивільних чоловіків

Міністерство оборони Росії та прокремлівські телеграм-канали поширили фейк, що відео телеканалу CNN про вбивство російськими солдатами двох цивільних чоловіків у Київській області — це нібито постановка. Це відео російська пропаганда порівняла з подіями в Бучі; також писали, що на відео буцімто українські військові або про «нестиковки» на кадрах (положення тіней, позначки на машині тощо). Фактчекери StopFake детально розібрали заяви пропагандистів:

1. «Це українські військові» — брехня. Проєкт «Важные истории» ідентифікував одного з військових на відео. Ним виявився 29-річний мешканець селища Піщанка в Читі Дмитро Лапшаков, який служить у військовій частині 21250-Б Збройних Сил РФ механіком та водієм танка. Перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін також повідомив, що правоохоронці вже ідентифікували російських військових, які вбили двох цивільних осіб на відео.

2. «Суттєво відрізняються тіні в епізодах, де російські військові перевіряють документи й де розстрілюють чоловіків» — маніпуляція. Ці два епізоди зняли на різні камери, які розташовані у різних місцях, і, відповідно, фіксували подію з різних ракурсів.

3. «На відео не видно другого військового під час стрілянини» — брехня. Другого військового видно на кадрах з обох камер спостереження. На записі з відеокамери, що знімає двір автосалону, за стовпом можна побачити силует військового та чітко видно його тінь.

4. «Інтер’єр пункту охорони на різних фрагментах відео відрізняється» — брехня. Зовнішній вигляд кімнати однаковий на різних фрагментах відео.

5. «Невідповідність в екіпіруванні військових свідчить, що на відео не російські солдати» — маніпуляція. Самі російські ЗМІ у травні 2022 року писали, що бронежилет 6Б23 «найчастіше зустрічається в армії Росії».

6. «У російській армії немає підрозділу "Танковий спецназ RUS V", як написано на мікроавтобусі». Це правда, хоча машина насправді й не є військовою. Фактчекери кажуть, що напис на авто зроблений фарбою, імовірно, щоб позначити цивільну машину як «свою».

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись