Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Пентагон вивчає захоплену російську техніку, бо хоче отримати «передові технології».

Російські ЗМІ поширили тезу, що представники Пентагону вивчають захоплену в Україні російську техніку, зокрема ракету «Кинжал», нібито для того, щоб «щось скопіювати та отримати для себе». У цих повідомленнях російська пропаганда посилається на статтю The New York Times.

Як пише StopFake, американське видання справді написало, що дослідники з Пентагону прибули до України для аналізу російської техніки. Однак мета їхньої поїздки — досліджувати, як військово-промисловий комплекс Росії використовує західні технології. «Дослідники з'ясували, що боєприпаси та обладнання, у тому числі системи наведення ракет та лазерні далекоміри містять мікрочіпи, друковані плати, двигуни, антени, що виробляються у США та країнах ЄС, — йдеться в повідомленні. — На даний момент низка країн, у тому числі США та Великобританія, проводять розслідування з метою з'ясувати, яким чином компоненти їх виробництва потрапили до російських систем озброєнь в обхід ембарго на постачання зброї».

Фактчекери нагадали, що ще в 2014 році після окупації Росією Криму, США та інші країни ЄС запровадили перші обмеження на постачання зброї та продаж російським компаніям високопродуктивних комп'ютерних чіпів; а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну почало діяти ембарго на постачання до РФ передових технологій, а це експорт напівпровідників, комп'ютерів, лазерів, телекомунікаційного обладнання тощо. Разом з цим, у матеріалі NYT йдеться про крилаті ракети Х-101, радіостанції «Азарт», безпілотники-розвідники, але серед них ракет «Кинжал» немає.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись