Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк РНБО вирішила відключити зв’язок у Запорізький області.

Українцям приходить SMS-розсилка від Ukraine@ з фейковим повідомленням, що нібито за рішенням РНБО, у Запорізький області вирішили відключити зв’язок. Раніше російська пропаганда вже намагалася дискредитувати розсилку від акаунту «Ukraine», який насправді належить Держспецзв'язку. Тож, як і у випадку з фішинговими сайтами, варто звертати увагу на правильність написання назви — будь-які зайві літери, символи чи цифри можуть свідчити про фейковість акаунту або сайту.

Також у Держспецзв’язку спростували інформацію, що РНБО начебто ухвалила рішення про припинення надання послуг українськими операторами в Запорізькій області. У Службі уточнили, що подібних розпоряджень РНБО не давала і не могла дати. «Від початку війни українська влада посіла чітку й зрозумілу позицію — в жодному разі не обмежувати можливості отримання послуг мобільного зв’язку та інтернету для наших громадян, незалежно від того, живуть вони на окупованих територіях чи ні. Для держави надзвичайно важливо, щоб громадяни залишалися на зв’язку та мали можливість зв’язатися з рідними, викликати екстрені служби та отримувати правдиву інформацію про перебіг війни. Для цього і перед початком російського вторгнення, і в перші дні війни Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку надав відповідні роз’яснення усім українським операторам», — сказали в Службі та додали, що ця розсилка — чергова інформаційно-психологічна операція Росії. Раніше російські окупанти відключили український зв’язок на Херсонщині й намагалися звинуватити у цьому українську владу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись