Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці та Захід втомлюються від війни.

Ця теза все частіше почала виринати в російських та прокремлівських телеграм-каналах на 100 день великої війни. Подібні твердження лунали й протягом восьми років війни на Донбасі. Через цей меседж російська пропаганда намагається поширити маніпуляції та фейки буцімто «Україні перестануть допомагати», чи «Захід послаблюватиме санкції проти РФ», чи «в країнах Європи не будуть приймати українців, які рятуються від війни» тощо. Подібні тези поширювали в медіапросторі й раніше, нині їх почали об’єднувати під умовною назвою «загальна втома від війни». Цей меседж є частиною російської інформаційно-психологічної операції та покликаний викликати зневіру українців у перемогу та в міжнародних партнерів.

Насправді українці не готові йти на поступки у війні: станом на травень 2022 року 78% респондентів висловилося проти поступок РФ. 94% громадян, які проживають у західних та центральних областях, вірять у перемогу України в російсько-українській війні. «Серед українців, що впевнені у перемозі України, 41% сприйматиме за перемогу вигнання російських військ з усієї території України та повне відновлення контролю над державним кордоном станом на 2014 рік. Стільки ж (41%) вважають, що перемогою можна вважати лише ситуацію, коли російська армія буде повністю знищена, а Російська Федерація розпадеться», — йдеться в дослідженні, проведеному Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund. Країни Заходу також продовжують підтримувати України та надавати зброю, зокрема, протягом двох місяців повномасштабної війни з Росією Україна отримала від країн НАТО та інших партнерів, озброєння, боєприпасів, амуніції та розвідувальних систем на понад вісім мільярдів доларів. Також США мають передати Україні пакет військової допомоги, загальною вартістю близько 4,6 мільярда доларів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись