Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща створює 70-тисячне угруповання для окупації Волині та Галичини.

Російські медіа продовжують поширювати інформацію про буцімто наміри Польщі захопити західні області України. Цього разу російська пропаганда розповсюдила фейк про нібито створення Польщею «нової армії»: «70-тисячного угруповання з працівників поліції України, солдатів ЗСУ та військовослужбовців польської армії». Мовляв «для контролю» над «загарбаними українськими територіями». Першоджерелом фейку був Марат Баширов, російський політичний діяч, який свого часу був частино окупаційної адміністрації в загарбаній Росією частині Луганщини та організовував структуру терористів «ЛНР». Він уже не вперше поширює фейки про війну в Україні, у тому числі й про Польщу.

Росія протягом останніх місяців поширювала багато фейків проти Польщі, наприклад, що візит польського президента Анджея Дуди до Києва довів, що Польща нібито перейшла від планів «до захоплення територій на заході України»; або фото білбордів, начебто розміщених в Польщі, з зображенням головнокомандувача Збройних сил Польщі Ярослава Мікі з цитатою «Час згадати історію»; або «Польща має підступний намір перейти на бік Росії та захопити західну частину України»; або «Польща втомилася від українських біженців, тому місцева поліція почала підтримувати Росію та клеїти "Z" на свої машини» та багато інших. Цими тезами російська пропаганда намагається підірвати відносини між Польщею та Україною. А також звинуватити Польщу в розпалюванні війни проти України, тим самим відвернути увагу від російської військової агресії проти України та звірств російських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись