Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ООН та Червоний хрест за гроші проводять евакуацію з Маріуполя.

У телеграм-каналах поширюють фейк, що нібито під патронатом ООН та Червоного Хреста з Маріуполя проводять евакуацію, однак за неї треба заплатити. Насправді наразі з Маріуполя не планується жодної евакуації. «Ніякої евакуації з Маріуполя на зараз не планується. Ніяких повідомлень про це не було, — сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. — Ця інформація є свідомим обманом, спрямованим на отримання грошей за перевезення з окупованих територій без надання послуги. Фактично це шахрайство. Телефон шахраїв: +30683279596».

Останнім часом шахраї часто маніпулюють темою війни в своїх схемах, найпоширеніша з них —нібито грошова допомога від держави, від банків, від інших організацій чи країн. Також цю тему використовують хакери під час фішингових атак. Інформацію про евакуацію чи грошову допомогу варто перевіряти на сайтах тих організації, які мають її надавати або на ресурсах місцевої влади. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів соцмереж, банків та інших установ. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні сайти через пошуковик та звертайте увагу на їхні адреси.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись