Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці масово ухиляються від мобілізації.

У соцмережах та в російських ЗМІ поширюють фейк, що українці нібито масово ухиляються від призову на військову службу. Разом з фейком поширюють відео, на якому чоловік намагається втекти від кількох силовиків у камуфляжній формі та балаклавах, які його переслідують.

Як пише StopFake, насправді це відео зняли в травні 2016 року в Казахстані: на ньому місцеві силовики затримують одного з протестувальників, який вийшов на мітинг проти земельної реформи. Водночас інформацію, що в Україні масово ухиляються від мобілізації спростували у Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України. У травні начальник управління персоналу штабу Роман Горбач повідомив, що існують поодинокі випадки ухилення від військового обов’язку, проте їх дуже мало та вони не впливають на загальну картину.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись