Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Пентагон вивчає захоплену російську техніку, бо хоче отримати «передові технології».

Російські ЗМІ поширили тезу, що представники Пентагону вивчають захоплену в Україні російську техніку, зокрема ракету «Кинжал», нібито для того, щоб «щось скопіювати та отримати для себе». У цих повідомленнях російська пропаганда посилається на статтю The New York Times.

Як пише StopFake, американське видання справді написало, що дослідники з Пентагону прибули до України для аналізу російської техніки. Однак мета їхньої поїздки — досліджувати, як військово-промисловий комплекс Росії використовує західні технології. «Дослідники з'ясували, що боєприпаси та обладнання, у тому числі системи наведення ракет та лазерні далекоміри містять мікрочіпи, друковані плати, двигуни, антени, що виробляються у США та країнах ЄС, — йдеться в повідомленні. — На даний момент низка країн, у тому числі США та Великобританія, проводять розслідування з метою з'ясувати, яким чином компоненти їх виробництва потрапили до російських систем озброєнь в обхід ембарго на постачання зброї».

Фактчекери нагадали, що ще в 2014 році після окупації Росією Криму, США та інші країни ЄС запровадили перші обмеження на постачання зброї та продаж російським компаніям високопродуктивних комп'ютерних чіпів; а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну почало діяти ембарго на постачання до РФ передових технологій, а це експорт напівпровідників, комп'ютерів, лазерів, телекомунікаційного обладнання тощо. Разом з цим, у матеріалі NYT йдеться про крилаті ракети Х-101, радіостанції «Азарт», безпілотники-розвідники, але серед них ракет «Кинжал» немає.

Детальніше

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join