Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ООН випустила звіт про дискримінацію УПЦ (МП)

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито ООН опублікувала звіт про дискредитацію Української православної церкви Московського патріархату. Автори повідомлень посилаються на звіт за період із 1 серпня 2022 року по 31 січня 2023 року. Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту VoxCheck перевірили цю тезу і встановили, що  у звіті йдеться про ситуацію з дотриманням прав людини в Україні та на окупованих Росією територіях. Під час розслідування Комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини, скоєні армією країни-терориста. Також у звіті ООН виокремили конкретні воєнні злочини, до яких належать напади на цивільних і обстріл об'єктів енергетичної інфраструктури, умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства. Крім того, у звіті йшлося про незаконне переміщення та депортацію дітей. Утім, у ньому справді розглядали питання щодо свободи віросповідання. 

З 38 сторінок звіту темі свободи релігії в Україні виділили кілька абзаців — менше однієї сторінки. Саме тому теза про те, що вся доповідь присвячена «дискримінації УПЦ (МП)», маніпулятивні. Ба більше, у звіті лише в одному реченні припустили, «що діяльність держави проти УПЦ може бути дискримінаційною», а не стверджували це як доконаний факт. 

Пропагандисти систематично поширювали маніпуляції про звіт ООН, аби приховати свої злочини від внутрішньої аудиторії та показати буцімто те, що Росія не агресор й ні в чому не винна. Наприклад, аналітикині та аналітики «Детектора медіа» аналізували маніпуляцію, у якій йшлося, що розслідування ООН «не виявило доказів геноциду українців» в умовах російсько-української війни. Ми розвінчували меседж, що так звана «евакуація» українських дітей «не є воєнним злочином». А також виявили меседж, буцімто Раді безпеки ООН «начхати на страждання жителів Донбасу».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись