Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З України під виглядом аграрної продукції вивозять ліс та чорнозем

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито після домовленостей із Польщею про спрощений режим перевірки експорту аграрної продукції з України вивезуть ліс, чорнозем та корисні копалини. Автори повідомлень додають, що так Україна «розплачується за допомогу від Заходу».

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які кажуть, що немає жодного підтвердження, що після заборони на експорт лісу його вивозили з України. До того ж Захід допомагає Україні як партнеру, а не як боржнику за надану зброю.

3 березня 2023 року Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський та Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Генрик Ковальчик домовилися про спрощені процедури проходження товару перед експортом. Зокрема це стосується українського зерна та олії. Про ліс, ґрунт чи корисні копалини не йшлося. 

Також пропагандисти заявляють, що як «відплату» з України вивезуть чорнозем. У Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів зазначають, що близько 58 % українських земель зазнали деградації, а 20% забруднення. Через дії росіян українські ґрунти зазнали ерозії та зневоднення. Водночас жодних доказів того, що з України вивозять чорнозем, немає. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись