Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна порушує Женевські конвенції, вирядивши на передову військових, звільнених із полону

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна нібито порушує Женевські конвенції, коли скеровує на передову військових, які повернулися з полону. Мовляв, керівництву України байдуже до військових, тож вони роблять усе як їм заманеться. 

За кейс  узялися фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що така теза безпідставна. У міжнародному гуманітарному праві справді є варіант обміну полоненими, згідно з яким колишній військовополонений зобов'язаний НЕ повертатися на військову службу. Проте це один із варіантів, тож немає доказів, що Росія та Україна домовилися саме про таке звільнення з полону, адже існують й інші формати обміну полонених. 

У міжнародному праві немає єдиного правила, що всі колишні військовополонені зобов’язані відмовитися від участі в бойових діях. Як зазначає Йерун ван ден Бугард, дослідник, консультант із міжнародного права Юридичного департаменту МЗС Нідерландів, у міжнародному гуманітарному праві передбачені 4 опції звільнення військовополонених до завершення бойових дій:

  • умовно-дострокове звільнення придатних до служби полонених. Як правило, звільнення відбувається в обмін на зобов’язання більше не брати в руки зброю в тому ж конфлікті; утім, Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) стверджує, що практика такого звільнення суттєво скоротилася з 1949 року і чимало держав на сьогодні забороняють своїм військовим погоджуватися на умовно-дострокове звільнення;
  • звільнення придатних до служби полонених, які перебували в полоні протягом особливо тривалого періоду; такий обмін можуть організувати з використанням посередників, як-от нейтральної держави чи МКЧХ;
  • звільнення поранених чи хворих військовополонених, які отримають користь від лікування в нейтральній державі;
  • звільнення військовополонених, які через стан здоров’я навряд чи зможуть продовжувати брати участь у бойових діях.

Достеменно невідомо, який із цих варіантів обрали Росія та Україна. Українські органи, які займаються обміном військовополонених, не повідомляли, що звільнені бійці не зможуть знову повернутися у стрій, і не розкривали всіх деталей переговорів із Росією. Колишні полонені також не можуть публічно розповісти про всі подробиці. Водночас є підтвердження, що в Україні немає заборони на повернення колишніх полонених до військової служби.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись