Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поляки «вивозять чорнозем» із України фурами

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито поляки вивозять чорнозем з України фурами. Як доказ автори додають до публікації відео, змонтоване з фрагментів фільмування забору землі та кадрів вигляду на дорогу з кабіни водія. До повідомлень також додають, що першу частину відео зняли у Херсонській області, а другу — на шляху до польського міста Мисловіце. На двох частинах відео можна нібито побачити, яка одна й та ж вантажівка «вивозить» чорнозем. Це — брехня.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які дослідили, що відео підробили. Водночас немає жодних доказів, що поляки зараз вивозять чорнозем з України. Аналітики посилаються на спростування кейса фактчекерами з AFP Polska. Фахівці AFP показали відео експертам із будівельної галузі, аби ті ідентифікувати процес забору землі. Польський будівельний інспектор пояснив AFP, що це «роботи зі зняття верхнього шару ґрунту, які є першим етапом будь-якого будівництва». Роботи такого типу могли бути виконані для будівництва автомагістралі, складу чи іншого проєкту. Тобто на фейковому відео показано не забір ґрунту, а зняття верхнього шару землі для початку будівництва. 

Також польські фактчекери виявили, що показана на відео нібито одна вантажівка, яка везе чорнозем до Польщі, насправді — два різні автомобілі, які абсолютно не пов’язані між собою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись