Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Поляки «вивозять чорнозем» із України фурами

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито поляки вивозять чорнозем з України фурами. Як доказ автори додають до публікації відео, змонтоване з фрагментів фільмування забору землі та кадрів вигляду на дорогу з кабіни водія. До повідомлень також додають, що першу частину відео зняли у Херсонській області, а другу — на шляху до польського міста Мисловіце. На двох частинах відео можна нібито побачити, яка одна й та ж вантажівка «вивозить» чорнозем. Це — брехня.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які дослідили, що відео підробили. Водночас немає жодних доказів, що поляки зараз вивозять чорнозем з України. Аналітики посилаються на спростування кейса фактчекерами з AFP Polska. Фахівці AFP показали відео експертам із будівельної галузі, аби ті ідентифікувати процес забору землі. Польський будівельний інспектор пояснив AFP, що це «роботи зі зняття верхнього шару ґрунту, які є першим етапом будь-якого будівництва». Роботи такого типу могли бути виконані для будівництва автомагістралі, складу чи іншого проєкту. Тобто на фейковому відео показано не забір ґрунту, а зняття верхнього шару землі для початку будівництва. 

Також польські фактчекери виявили, що показана на відео нібито одна вантажівка, яка везе чорнозем до Польщі, насправді — два різні автомобілі, які абсолютно не пов’язані між собою.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join