Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Західні еліти створюють умови, аби звичайні люди не змогли досягти успіху

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що на Заході у людей відсутня можливість досягнути успіху, бо цьому перешкоджають місцеві еліти. Мовляв, ціни на сферу освіти, охорони здоров’я та догляду за дітьми «надто високі». Автори повідомлень посилаються на матеріал Американського інституту підприємства, який також опублікував до матеріалу графік, нібито на якому видно, що Захід впливає погано на економіку. На графіку продемонстроване падіння цін на комп’ютерне обладнання, іграшки, телевізори у США. Із іншої сторони можна помітити зростання цін на медицину, освіту тощо. Відтак, автори роблять висновок, що «західні» еліти створюють умови, за яких звичайним людям «неможливо досягти успіху». Це — маніпуляція. 

За кейс взялися фактчекери проєкту VoxCheck, які дослідили, що графік належить економісту Марку Перрі. Ним він демонструє різницю ціноутворення в обраних сферах, яке пояснюється присутністю або відсутністю державного впливу. У матеріалі до графіки не йдеться, що влада намагається обмежити звичайних громадян в отриманні послуг. Тобто пропагандисти спотворили контекст матеріалу та додумали вигідні їм дані з графіки. 

У статті автор згадує, що цей графік регулярно оновлюється вже останні декілька років. На ньому справді помітні подорожчання у сфері медицини, освіти тощо. Також є знецінення у сфері технологій, програмного забезпечення, одягу. Перрі пов’язує це з впливом глобалізації: чим більша конкуренція на міжнародній арені, тим менша ціна на продукт. Через це вартість іграшок, техніки, комп’ютерних технологій дешевші. І навпаки, чим більший ступінь участі держави у наданні товару чи послуги, тим більше з часом зростає ціна. Однак не йдеться про те, що західне керівництво обмежує послуги для своїх громадян, економіст розповідає про загальні тенденції ринку та як висока конкурентність породжує низькі ціни на продукти й навпаки. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись