Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк До приїзду Зеленського у Нью-Йорку встановили білборд із написом «Слава Сечі»

Російські видання, що транслюють прокремлівську риторику, та речниця російського МЗС Марія Захарова поширили відео з логотипом Fox News, де нібито під час візиту Володимира Зеленського у США для участі в засіданні Генасамблеї ООН, його зустріли білбордом у жовто-блакитних кольорах та написом «Glory to Urine» («Слава Сечі»). Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту MythDetector. Журналіст-розслідувач NBC встановив, що на Таймс-сквер, на перетині 42-ї вулиці та Восьмої авеню, де нібито зняте відео з білбордом, немає такого рекламного щита. Цей напис додали у відеоредакторі, як і логотип Fox News. Тепер навпроти білборду стоїть McDonald's, якого не видно на відео. Отже, пропагандисти використали для фейку старе відео, зняте ще у 2022 році, коли на цьому місці ще не було McDonald's.

Fox News підтвердили Reuters, що таке відео не було розміщене на їхній платформі. А Ерін Воткінс, головний адвокат медіакомпанії Big Outdoor, яка володіє та керує частиною білбордів на Таймс-сквер, дав коментар Reuters, що фотографії та відео з банером та написом «Слава Сечі» є на 100% фейковими.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Захід та принизити Володимира Зеленського, мовляв, його не поважають західні партнери, і весь світ налаштований проти України. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Нью-Йорку встановили рекламний банер із Зеленським та написом, що «заробив він більше, ніж фільм "Барбі"».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись