Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Велика Британія відправить своїх військових в Україну, щоб звільнити Крим

У прокремлівських медіа поширюють інформацію про те, що Велика Британія нібито має плани ввести в Україну британських військових для деокупації Криму. Агітпроп посилається на заяву вищого військового керівництва Сполученого Королівства про перспективу перенести навчання українських військових із Великої Британії на територію України. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони встановили, що Велика Британія не має жодних планів щодо участі британських військових у деокупації Криму. Агітпроп маніпулює, посилаючись на статтю видання The Telegraph про нового міністра оборони Сполученого Королівства Гранта Шеппса. Він розмірковував про допомогу Україні та навчання українських військових британськими інструкторами, проте не робив заяв щодо введення британських військ. Грант Шеппс припустив, що навчання можна буде посунути ближче до західних регіонів України.

Згодом прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пояснив, що ці плани довгострокові, найближчим часом інструкторів не направлятимуть в Україну. Ба більше, він наголосив, що Велика Британія не має наміру відправляти свою армію для війни з Росією.

У такий спосіб російський агітпроп підживлює наратив про те, що Росія нібито воює з НАТО та колективним Заходом. Це має створити враження, що в Росії найкраща армія, і виправдати поразки на фронті. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, буцімто Єнс Столтенберг підтвердив, що Росія вторглася в Україну «через НАТО».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись