Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Євросоюз не виділятиме Україні військову допомогу на суму 5 мільярдів євро у 2024 році

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що очільники МЗС країн Європейського Союзу нібито не досягли згоди щодо виділення Україні військової допомоги на суму 5 мільярдів євро у 2024 році. Агітпроп посилається буцімто на заяву очільника Європейської дипломатії Жозепа Борреля. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Зараз Європейський Союз працює над створенням фонду військової допомоги на суму 20 мільярдів євро, які Україна має отримати з 2024 по 2027 рік. Як встановили фактчекери проєтку «БезБрехні», ЄС щороку виділятиме по 5 мільярдів євро. Ба більше, цю програму запропонував сам Жозеп Боррель, а інформації, що міжнародні партнери не дійшли згоди щодо допомоги Україні, немає в офіційних каналах ЄС.

Російський агітпроп намагається посіяти паніку серед українців, нібито їх кинули міжнародні партнери, а також створити враження, що Захід втомився від війни і більше не виділятиме кошти на військову допомогу Україні. Раніше ми спростовували фейк, що Німеччина та Франція пообіцяли швидкий вступ до ЄС, якщо Україна допоможе повалити польський уряд.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись