Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міністр оборони США закликає росіян не полювати на танки Abrams

У російському та грузинському сегменті фейсбуку, а також у прокремлівських медіа поширюють інформацію про те, що міністр оборони США Ллойд Остін нібито порадив російським військовим не полювати на танки Abrams, аби не повторити ситуацію з танками Leopard. Буцімто він заявив: «Повторення ситуації з німецькими “Леопардами”, коли на них оголосили полювання, неприпустиме, я бачив ці заклики. Грайте за правилами!». Це — фейк.

Як зазначають фактчекери проєкту MythDetector, ця новина є фейковою, а міністр оборони США Ллойд Остін не говорив такої фрази. За допомогою пошукових систем фахівці визначили, що перш ніж потрапити до фейсбуку, ця фраза, що нібито належить Остіну, спершу поширилася 25 вересня у соціальній мережі X (колишній Twitter). Проте її першоджерело не вказується.

Під час 15-го засідання Контактної групи з оборони України, що пройшла в Німеччині, Ллойд Остін говорив про допомогу Україні, проте фрази щодо утримання від полювання на танки Abrams не виголошував. Ця цитата не трапляється в жодному офіційному джерелі чи надійних ЗМІ.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати західних партнерів та показати, що міністр оборони США виступає з дивними закликами берегти техніку українських військових. Пропагандисти намагаються створити ілюзію, що російські військові зі своєю зброєю непереможні і знищують озброєння, яке надають Україні партнери. Нещодавно «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Швеція підтвердила втрату всіх своїх танків, наданих Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись