Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Швеція підтвердила втрату усіх своїх танків, наданих Україні

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, стверджують, нібито Швеція підтвердила втрату всіх танків Leopard 2A5 із шведською модифікацією Strv 122, які було надано Україні в рамках військової допомоги. Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фактчекери Reuters. У відповідь на свій запит щодо коментаря від речника шведських Збройних сил вони отримали інформацію, що подібних офіційних заяв не було. Фахівці також не змогли знайти в інтернеті жодних достовірних матеріалів про те, що було знищено всі 10 шведських танків. У пресрелізі Збройних сил Швеції за 21 вересня на тему шведських танків немає жодної згадки про їх втрату. До прикладу, у матеріалі за 23 вересня видання Forbes стверджує лише про два шведських танки, знищених повітряною атакою Росії. 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українських військових та західних партнерів. Мовляв, або українські солдати не вміють використовувати західну зброю, або сама зброя є неякісною порівняно з російською. «Детектор медіа» вже спростовував низку інших фейків, що мають на меті дискредитацію ЗСУ. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись