Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Держсекретар США неправильно порахував кількість деокупованих територій України

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, що заява Державного секретаря США Ентоні Блінкена про те, що Україна звільнила понад 50% територій, які захопила РФ, нібито є помилковою. Мовляв, ця інформація взята «з паралельної реальності». Це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони знайшли оригінальне відео з виступом Блінкена. У ньому він заявляє, що Україна повернула понад 50% територій, які Росія захопила з початку повномасштабного вторгнення. Однак він не мав на увазі частину території, яку Росія захопила ще у 2014 році. Аналітики проєкту наводять заяви іноземних військових фахівців, які стверджували, що Україна повернула 50–54% територій, захоплених Росією з 24 лютого 2022 року. 

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти хочуть підірвати довіру до західних високопосадовців та дискредитувати успіхи української армії. Усе це робиться для того, щоб показати, що український контрнаступ нібито не є успішним. «Детектор медіа» вже раніше спростовував інші фейки та маніпуляції пропагандистів на цю тему. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись