Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський запросив «сатаністку» стати посолкою України

Низка анонімних телеграм-каналів з проросійською риторикою поширюють інформацію, нібито Президент України Володимир Зеленський запропонував «сатаністці» Марині Абрамович стати посолкою України, аби вона «займалась українськими школами». Це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що статтю на британському медіа The Telegraph, на яку посилаються пропагандисти, вже видалено. Її автор, своєю чергою, покликається на інтервʼю акціоністки Марини Абрамович Музею сучасного мистецтва в Шанхаї, однак фактчекерам не вдалося знайти його. Вони також наголошують, що англомовний термін ambassador, вжитий у статті, може означати як дипломатичний ранг, так і неофіційне представлення інтересів конкретної групи людей без потреби державного призначення. В українськомовних медіа згадок про це немає, а іноземні медіа, такі як The Jerusalem Post, посилаються на італійське видання La Repubblica, на якому немає  публікацій щодо цього у відкритому доступі. Повідомлень про «запрошення» немає і на сайті Офісу Президента України, його офіційному телеграм-каналі та сторінці у фейсбуку. На офіційних акаунтах Абрамович теж про це не згадується.

Пропагандисти також не деталізують, чому вони вважають Абрамович «сатаністкою», не лише в дописах на цю тему, а в усіх, де фігурує імʼя акціоністки. На думку аналітиків VoxCheck, вони посилаються на ситуацію з 2016 року, коли організація WikiLeaks опублікувала частину електронних листів зі зламаного облікового запису Джона Подести, який тоді очолював передвиборчу кампанію Гілларі Клінтон на президентських виборах у США. Серед них було повідомлення від Абрамович, у якому вона висловлює радість від того, що брат Подести, колекціонер творів мистецтва на імʼя Тоні, завітає на spirit cooking. Це можна перекласти і як «духовне приготування їжі», і як «готування духів», що є загрозливішим варіантом. У відповідь на це акціоністка в одному з інтервʼю зазначила, що це була звичайна вечеря зі звичайним меню, яке вона називає «духовною кухнею». Крім того, у Марини Абрамович є поема з назвою «Spirit Cooking», де немає сатаністських мотивів. Її перформанси з самого початку карʼєри полягають у випробуванні меж власного тіла, через що їх вважають «сатаністськими обрядами». 

Марина Абрамович публічно підтримує Україну з 25 лютого 2022 року, однак немає підтверджень тому, що вона отримувала пропозиції бути амбасадоркою або посолкою України. 

Вдаючись до таких фейків, пропагандисти мають на меті дискредитувати український уряд і тих, хто підтримує Україну. Мовляв, її можуть підтримувати тільки «сатаністи», які хапаються за можливість утриматись у заголовках на актуальні теми. Все це для того, щоб виправдати свою агресію проти України, нібито Росія й бореться проти «сатаністів» і тих, хто їх підтримує. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись