Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні планують мобілізовувати чоловіків, яким за 60 років

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в Україні нібито планують мобілізовувати чоловіків старше 60 років. Агітпроп посилається на законопроєкт №10084 про внесення змін до частини 2 статті 22 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Вони встановили, що насправді в законопроєкті йдеться про військовослужбовців із високим рівнем професійної підготовки, яких визнали військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я. На їхнє прохання їх можуть залишити на військовій службі. Агітпроп зманіпулював, аби створити враження, нібито в Україні обов’язково мобілізовуватимуть чоловіків старше 60 років.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати українську владу та просувати меседж про те, що в Україні високі втрати під час контрнаступу, тому ухвалено рішення мобілізовувати тих, кому за 60 років. Також пропагандисти намагаються посіяти зневіру та паніку серед українського суспільства. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, нібито Зеленський заявив, що всі українці повинні носити військову форму, аби росіяни їх боялися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись