Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Через скасування фінансової допомоги українські біженці в Чехії скоро не матимуть що їсти

Таке повідомлення поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях стверджують, що вже зовсім скоро біженці з України, які виїхали в Чехію, не матимуть грошей на їжу через скасування фінансової допомоги від держави. В російських ЗМІ уточнюють, що така ситуація виникне через зміни до закону Lex Ukraine, який регулює проживання у Чехії біженців з України.

Як пише видання «Наші гроші», зміни справді внесли, однак не такі, як повідомляють російські сайти. Наприклад, російське видання «Новый день» зазначає, що гуманітарну допомогу в 5 тис. крон (близько 200 євро) тепер виплачуватимуть лише раз і лише після реєстрації в одному із муніципалітетів. «Разом з тим на сайті не згадують, що скасування допомоги буде лише у випадку, якщо біженці вже мають безкоштовне житло та гуманітарну допомогу (забезпечені їжею та засобами гігієни). Тому російські сайти рясніють маніпулятивними заголовками з розряду "Українським біженцям в Чехії скоро нічого буде їсти" та "біженці будуть позбавлені виплат, якщо не падають у голодному запамороченні"», — пишуть Наші гроші. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись