Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк За гроші Фонду Кадирова відремонтували лікарню у Рубіжному

Таку інформацію поширюють російські ЗМІ. У повідомленнях стверджують, що нібито коштом фонду матері Рамзана Кадирова була відремонтована «занедбана через брак коштів і ресурсів» лікарня в Рубіжному. У медзакладі, за даними росЗМІ, відкрили військовий шпиталь для російських солдатів та жителів міста. Сюжет із екскурсією новим відділенням також оприлюднили у телеграм-акаунті глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова. Саме на тому відео бійці з Чечні стверджують, що до їхнього приходу в місті не було «жодної установи, яка могла б надати профільну допомогу».

Однак це — фейк. Як пишуть фактчекери зі StopFake, інфекційне відділення Центральної міської лікарні міста Рубіжне було відновлено коштом Програми розвитку ООН та уряду Японії ще у 2017 році. Голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що до війни це інфекційне відділення міської лікарні в Рубіжному мало сучасне обладнання та вважалося одним із найкращих в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись