Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міноборони Росії показало на відео як дрон-камікадзе знищує американські гаубиці

Таку тезу разом із відео масово поширили російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на міністерство оборони Росії. На відео, яке додають до публікацій нібито зафіксовано момент «ураження американських гаубиць M777 та українського артилерійського розрахунку дроном-камікадзе "Куб"». Також у повідомленнях йдеться, що «після удару українські військові спробували втекти в ліс. Щойно вони сховали там гаубиці та тягачі, по лісу завдала удару артилерія. Вся техніка та американські гаубиці були знищені», — пишуть пропагандисти. Однак це відео — фейкове.

Як пише StopFake, російські ЗМІ змонтували два відео в одне, щоби сфальсифікувати «знищення американських гаубиць». На те, що це фейк вказує низка причин: невідповідність кадрів травневої сезонній погоді, геопозиція та відсутність на відео кадрів розбитої української техніки. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись