Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Через скасування фінансової допомоги українські біженці в Чехії скоро не матимуть що їсти

Таке повідомлення поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях стверджують, що вже зовсім скоро біженці з України, які виїхали в Чехію, не матимуть грошей на їжу через скасування фінансової допомоги від держави. В російських ЗМІ уточнюють, що така ситуація виникне через зміни до закону Lex Ukraine, який регулює проживання у Чехії біженців з України.

Як пише видання «Наші гроші», зміни справді внесли, однак не такі, як повідомляють російські сайти. Наприклад, російське видання «Новый день» зазначає, що гуманітарну допомогу в 5 тис. крон (близько 200 євро) тепер виплачуватимуть лише раз і лише після реєстрації в одному із муніципалітетів. «Разом з тим на сайті не згадують, що скасування допомоги буде лише у випадку, якщо біженці вже мають безкоштовне житло та гуманітарну допомогу (забезпечені їжею та засобами гігієни). Тому російські сайти рясніють маніпулятивними заголовками з розряду "Українським біженцям в Чехії скоро нічого буде їсти" та "біженці будуть позбавлені виплат, якщо не падають у голодному запамороченні"», — пишуть Наші гроші. Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join