Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Басист гурту System of a Down закликав Володимира Зеленського лікуватися від наркозалежності

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео, де басист рок-гурту System of a Down Шаво Одадж’ян нібито через свій інстаграм закликає Володимира Зеленського припинити вживати алкоголь та наркотики. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. На відео, яке поширює агітпроп, видно назву акаунту в інстаграмі shavoodadjian. Ця сторінка справді належить Шаво Одадж’яну, проте подібного відео немає ні в інстаграмі, ні у фейсбуку, ні у твітері музиканта. У відео Одадж’ян звертається до якогось «Владіміра», проте прізвища не називає. Шаво Одадж’ян має акаунт на сайті Cameo, де можна замовити відео від зірок, — найімовірніше, агітпроп цим і скористався.

Також у якийсь момент відеозвернення переривається і з’являється напис: «подивившись це в реабілітації, ви зрозумієте, що ваші проблеми — ніщо у порівнянні з тим, які проблеми матимуть Томас Бах і його брудні корумповані чиновники», а нижче розміщено QR-код. Він веде на канал у телеграмі «Olympics has fallen», що займається промоцією серіалу, який нібито зняв Том Круз із Netflix про скандали навколо Міжнародного олімпійського комітету та його керівника Томаса Баха. Такого серіалу не існує.

Агітпроп систематично поширює фейки про Володимира Зеленського, аби його дискредитувати. Мовляв, Президент України — нарко- та алкозалежний, тож ухвалює рішення в стані зміненої свідомості. Раніше ми спростовували фейки, що американський боксер Майк Тайсон та американські актори Елайджа Вуд, Дін Норріс та Джон МакГінлі, акторка Прісцилла Преслі закликали Зеленського лікуватися від алкогольної та наркотичної залежностей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись