Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія знищила танк Leopard з німецькими військовими в Україні

У прокремлівських медіа англійською та іспанською мовами поширюють інформацію про те, що російська розвідувальна група нібито знищила танк Leopard, який Німеччина передала Україні, разом з екіпажем військовослужбовців німецького Бундесверу (Збройних сил Німеччини). Сталося це буцімто на Запорізькому напрямку. Агітпроп додає, що механік, який отримав важке поранення, неодноразово заявляв, що він є військовослужбовцем Бундесверу і разом з екіпажем вони входять до підрозділу німецької армії. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту EUvsDisinfo. В інформації, яку поширює агітпроп, немає деталей — імен та прізвищ, чіткого часу та місця, де росіяни знищили танк. Ба більше, військова підтримка України Німеччиною обмежується технікою та зброєю, а також допомогою в навчанні українських військ на німецькій землі.

Цей фейк є продовженням російського наративу про те, що Росія  воює проти НАТО та країн Заходу в Україні. Вигадуючи перемоги на полі бою, агітпроп намагається підняти бойових дух росіян та виправдати труднощі Росії на полі бою. Мовляв, росіяни воюють з німецькими військовими, які значно могутніші за українську армію. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, буцімто Єнс Столтенберг підтвердив, що Росія вторглася в Україну «через НАТО».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись