Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росія знищила танк Leopard з німецькими військовими в Україні

У прокремлівських медіа англійською та іспанською мовами поширюють інформацію про те, що російська розвідувальна група нібито знищила танк Leopard, який Німеччина передала Україні, разом з екіпажем військовослужбовців німецького Бундесверу (Збройних сил Німеччини). Сталося це буцімто на Запорізькому напрямку. Агітпроп додає, що механік, який отримав важке поранення, неодноразово заявляв, що він є військовослужбовцем Бундесверу і разом з екіпажем вони входять до підрозділу німецької армії. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту EUvsDisinfo. В інформації, яку поширює агітпроп, немає деталей — імен та прізвищ, чіткого часу та місця, де росіяни знищили танк. Ба більше, військова підтримка України Німеччиною обмежується технікою та зброєю, а також допомогою в навчанні українських військ на німецькій землі.

Цей фейк є продовженням російського наративу про те, що Росія  воює проти НАТО та країн Заходу в Україні. Вигадуючи перемоги на полі бою, агітпроп намагається підняти бойових дух росіян та виправдати труднощі Росії на полі бою. Мовляв, росіяни воюють з німецькими військовими, які значно могутніші за українську армію. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, буцімто Єнс Столтенберг підтвердив, що Росія вторглася в Україну «через НАТО».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join