Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ затоплює Київ в очікуванні нового наступу на столицю

Російські ЗМІ поширили фейк про те, що начебто ЗСУ навмисно затоплює Київ «в очікуванні нового наступу  на  столицю». Приводом для появи фейку стало незначне  підвищення рівня води у Дніпрі в межах столиці.

Коливання рівнів води, які спостерігаються на річці Дніпро у межах Києва, повністю зумовлені режимами роботи Дніпровських водосховищ, пише StopFake. У компанії «Укргідроенерго», яка відповідає за роботу водосховищ,  пояснили, що незначні коливання рівнів води обумовлені балансуванням української енергосистеми, яка зазнала масованої ракетної атаки з боку Росії 10-11 жовтня.

«Нагадаємо, що внаслідок пошкодження інфраструктури російськими обстрілами зросло навантаження на енергосистему України. Своєю чергою, ГЕС та ГАЕС Укргідроенерго продовжують працювати у штатному режимі, забезпечуючи покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності, а також мобільний аварійний резерв у Об’єднаній енергосистемі України», – цитує StopFake «Укргідроенерго». В КМДА окремо наголосили, що підвищення рівня води у Дніпрі в межах Києва не перевищує аварійних значень і пов’язане з інтенсивною роботою ГЕС.

Нагадаємо, що затопити Кривий Ріг нещодавно намагалася російська армія, руйнуючі Карачунівську дамбу біля міста, але їм це не вдалося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись