Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Фото збитого під Калугою «байрактара» було зроблено у 2020 році в Нагірному Карабаху

У соцмережах та російських ЗМІ поширюють інформацію про те, що начебто військовий аеродром «Шайковка», що розташований у 225 км від кордону з Україною, атакував український безпілотник. Ці повідомлення ілюструють фото зламаного «байрактара», який начебто був збитий на авіабазі. Як з’ясував StopFake, фото не має стосунку до україно-російської війни. Воно було зроблено та поширювалося у 2020 році, під час військового конфлікту між Вірменією та Азербайджаном на території Нагірного Карабаху. Вперше цю фотографію опублікувала у Facebook прессекретарка Міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян.

Раніше російські пропагандисти неодноразово писали про величезну кількість знищених «байрактарів», але при цьому суттєво перевищували не лише їхню кількість в українській армії, а й загальну кількість безпілотників, що випустив турецький виробних БПЛА.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись