Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні зараз триває громадянська війна, оскільки воює один народ

Державна агенція «РИА Новости» оприлюднила колонку  пропагандиста Петра Акопова, яка має назву «Почалася нова стадія демонтажу України». Її автор,  штатний пропагандист  декількох російських ЗМІ, закликає російську владу не зупинятися на вже завданих руйнуваннях – і влаштовувати ракетні удари до повного знищення  цивільної інфраструктури України «при всьому розумінні того, яку шкоду це завдасть цивільному населенню».

Цікаво, що заклики до фізичного знищення українців Акопов пояснює тим, що  руйнуючи інфраструктуру та економіку України, Росія повертає її «до природного для неї стану частини руского міра». Тобто «природний стан руского міра» - це відсутність доріг, мостів, опалення, світла – все те, що решта російських пропагандистів називають «Середньовіччя». Також Акопов, як і решта його колег, просуває тезу відсутності українців як нації та фактично закликає знищити Україну та українців і фізично, і за допомогою переконання в тому, що вони – росіяни. Він називає велику війну «громадянською війною» або «війною, що ведеться двома державами одного народу». А також наполягає на тому, що Росія не може допустити, аби «покоління південноруських людей виховувалися у відторгненні власної російськості».

Ці висловлювання відповідають одразу декільком пунктам визначення геноциду Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Також за цією конвенцією особи, які публічно закликають до геноциду, несуть кримінальну відповідальність.

Колонка Акопова – частина  загального наративу, що заперечує  українців як націю, та є модифікацією історичного фейку про «один народ», що поширював серед інших і президент Путін.  

Нагадаємо, що «РИА Новости» не вперше публікує заклики до знищення української державності та геноциду українців.  На початку квітня інший пропагандист, Тімофей Сергєйцев, оприлюднив колонку, де  склав план «денацифікації» України на 25 років, який передбачав повну русифікацію України, «каяття» українців за «русофобію», а також перевиховання українських дітей в  дусі російської пропаганди, де українці не існують, а є лише малороси, чи просто хворі  росіяни. Страждання українців від війни  Сергєйцев називав необхідним етапом «денацифікації». Президент Зеленський назвав статтю Сергєйцева доказом на майбутньому трибуналі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись