Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Миколаївській області перевіряють електронні пристрої для виявлення сепаратистів

У програмі російського пропагандиста Армена Гаспаряна колишній депутат Верховної Ради Володимир Олійник розповідав про те, що «губернатор Миколаївщини Віталій Кім» начебто віддав наказ про обхід квартир мешканців області аби перевірити наявність «російських телефонних номерів» для виявлення сепаратистів серед українців. Це, наголосив Олійник – частина заходів «по залякуванні населення», а Україна за останні «8 років перетворилася на концтабір» для незгодних.

Ані Віталій Кім, який є головою обласної державної адміністрації, ані решта представників ОДА не можуть наказати комусь «пошук сепаратистів» - це відповідальність СБУ, яка теж не може влаштувати «поквартирний обхід» жителів Миколаївщини. Окрім того, зараз, під час війни, сепаратистів не існує. Є або зрадники держави, або колабораціоністи, або посібники окупантів. До речі, сам Гаспарян підозрюється Україною в закликах до геноциду та поваленні державного устрою, а Олійник – у державній зраді.

Насправді обхід квартир нещодавно відбувався в окупованих частинах України під час так званих референдумів, коли людей з пластмасовими коробками супроводжували озброєні військові – і дивилися, куди ставили галочку мешканці окупованих міст. Також незаконне вилучення телефоні та інших електронних пристроїв – повсякденна реальність для українців, які опинилися у фільтраційних таборах, що створили росіяни для людей з окупованих міст чи тих, хто з них намагається виїхати в Росію під час бойових дій. Також саме в Росії систематично переслідують людей, які не згодні з владою, і бояться висловлюватися про це публічно. Російська пропаганда регулярно використовує прийом віддзеркалення — обвинувачує інших в тому, в чому насправді винна сама Росія.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись