Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленського підтримують ті самі країни, що підтримували Гітлера

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров постійно поширює фейки та історичні міфи, через які президенту Путіну навіть доводиться перепрошувати. Так, наприклад, було у разі, коли Лавров заявив, що у «Гітлера була єврейська кров». Тепер Лавров знову поширив фейк – про те, що «Гітлер об’єднав більшість країн Європи» для нападу на СРСР, а тепер «та сама група країн, за деякими варіаціями, підтримує Україну».

По-перше, жодного об’єднання більшості країн Європи на боці Гітлера не існувало: країнами «осі», тобто союзниками Німеччини були Італія, Румунія, Угорщина та Болгарія. Ще дві країни – Словаччина та Хорватія – утворені у 1939 та 1941 році відповідно, і були під контролем гітлерівської Німеччини. А ось проти Гітлера воювали Албанія, Бельгія, Велика Британія, Греція, Люксембург, Нідерланди, Польща, Франція, Чехословаччина, Югославія і Норвегія (яка була окупована, але уряд в екзилі й підписав приєднання до антигітлерівської коаліції). Тож навпаки більшість країн Європи саме воювала проти Гітлера. Так само зараз більшість країн Європи підтримує Україну тією чи іншою мірою – і навіть Угорщина та Сербія, які формально вважаються союзниками Росії в Європі, підтримали територіальну цілісність України та не визнали ані анексії Криму, а ні спроби «приєднати» Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області.

Російська пропаганда постійно чинить спроби маніпулювати  або прямо брехати про історичні події, аби обґрунтувати війну та вигадки про «відновлення історичної справедливості».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись