Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський сказав в інтерв’ю, що вживає кокаїн.

У соцмережах на іноземну авдиторію поширюють відео з інтерв’ю президента України Володимира Зеленського, у якому він нібито говорить, що вживає кокаїн. На відео Зеленський говорить українською, однак субтитри до нього переклали. На цей фейк звернули увагу фактчекери Correctiv. Це відео змонтоване з фрагментів інтерв’ю Зеленського в 2019 році для «Української правди». Тоді в українському сегменті соцмереж теж розповсюджували відео зі склейками з цього інтерв’ю, яке нібито свідчило, що Зеленський визнав, що вживає наркотики.

Насправді під час інтерв’ю в Зеленського, тоді ще кандидата в президенти України, справді запитували, чи вживає він кокаїн, на що Зеленський відповів: «Я не вживаю наркотики. Нюхаю лише каву, тому що я кавоман. Я дуже люблю каву». Розповсюдження старого фейку на іноземну авдиторію вкотре підтверджує, що Росія намагається дискредитувати українського президента в очах іноземців, серед яких Зеленський здобуває популярність.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись