Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї, прикриваючись логотипом «України 24», намагаються викрасти дані платіжних карток — пропонують «компенсації» за сплачений ПДВ разом з «допомогою від країн ЄС»

У Facebook зловмисники запустили стару шахрайську схему про буцімто «компенсації за сплачений ПДВ», яку цього разу поєднали з «допомогою від країн ЄС». Цю рекламу просувають у Facebook, використовуючи логотип телеканалу «Україна 24». Для того, щоб привернути увагу до повідомлення, його ілюструють фото Володимира Зеленського з підписами «підписано указ» та «терміново перевірка карток для виплат кожному громадянину від 9800 грн». В описі до посту йдеться, що «українці отримають грошову допомогу від країн ЄС» та про «повернення ПДВ за останні три роки». Для отримання «компенсації» користувачам соцмережі пропонують перейти на сторонній сайт, на якому потім проситимуть надати всі дані картки, мовляв «для перевірки». За допомогою цих даних про картки, зловмисники привласнять собі всі гроші на рахунку. Подібну схему поширювали в 2021 році, тоді використовували фото ведучої «1+1» Алли Мазур.

Насправді в Україні немає жодних нормативних актів, які б дозволили отримати такі виплати. Постанови 28/9329к також не існує. Нагадуємо, що не можна вводити свої персональні дані та реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах. Також радимо налаштувати контроль руху коштів (SMS-інформування, ліміти на операції тощо). Банки ніколи не запитують у користувачів PIN-код до платіжної картки, СVV-код, коди підтверджень платежів та паролі до інтернет-банкінгу. Інформацію про допомогу від держави або урядів інших країн або організацій уточнюйте на офіційний ресурсах цих установ, відомств тощо. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні ресурси через пошуковик, звертайте увагу на їхні адреси — одна зайва літера чи неправильне написання може свідчити, що цей сайт є підробкою. Якщо ж ви стали жертвою шахрайської схеми й надали зловмисникам дані банківської картки, варто негайно змінити СVV-код банківської картки або перевипустити картку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись