Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Білорусі, можливо, доведеться відвойовувати Західну Україну.

Цю тезу поширив Олександр Лукашенко, говорячи про буцімто плани колективного Заходу «захопити» території України. Свою заяву, якою все глибше затягує Білорусь у російсько-українську війну, він намагається виправдати тим, що ці так звані «плани Заходу» можуть зашкодити й самій Білорусі, мовляв на цьому «вони не зупиняться».

Цей меседж є частиною одного з головний наративів, який роспропаганда активно розповсюджує останні місяці, — «Польща хоче захопити західні області України». Його мета: розколоти відносини між Польщею та Україною, знецінити партнерство з Польщею в очах українців, залякати українців (у випадку з заявою Лукашенка — і білорусів) та посіяти паніку. Раніше президент України Володимир Зеленський уже спростовував ці російські вкиди. Він заявив, що історичні питання, які раніше створювали проблеми в українсько-польських відносинах, є «нічим у порівнянні з дружбою та єднанням обох країн, до чого призвела ненависть до спільного ворога».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись