Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Путін не досяг своїх цілей, отримавши лише Україну, а не всю Східну Європу.

Російська пропагандистка Маргарита Сімоньян запропонувала НАТО оголосити, що метою Путіна була вся Східна Європа і, завдяки діям НАТО, цієї мети він не досяг, отримавши лише Україну. «НАТО обьявляет, что целью Путина была вся Восточная Европа. Или вообще вся Европа. И он этой цели не достиг.... В итоге, Путин получил всего лишь Украину. А никакие не свои цели. И таким образом, НАТО предотвратило эскалацию войны. Хороший план, берите», — зазначила пропагандистка. У такий спосіб вона відреагувала на слова генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга: «Ми несемо відповідальність за те, щоб Путін не досяг своєї мети, щоб війна не загострилась. При цьому НАТО має подумати над тим, як бути сильним гравцем і запобігти ескалації війни».

Сімоньян вдалась до однієї з найбільш поширених тактик російської пропаганди — підміни понять та штучного розмивання реальних цілей значно ширшими, тими, яких ніхто і не планував досягати. Насправді з 24 лютого 2022 року Кремль постійно змінював цілі війни в Україні, риторику, терміни. Ці «оновлення» версій свідчать, що Росії не вдалося досягти своїх цілей ані в Україні, ані за її межами. В Україні нині тривають бої, українські захисники протистоять російським загарбниками. Дійсно, деякі українські території нині тимчасово окуповані Росією — однак це не привід говорити, що «Путін отримав Україну». Ба більше, заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол нещодавно заявив, що опір українських військових не дозволить Путіну досягти визначених цілей у війні. «Я досі вважаю, що Путін має плани на значну територію України, якщо не на всю країну. Проте я не думаю, що він може досягти цих цілей», — сказав він. Окрім цього, Росія також провалила свій план «припинити домінування США на міжнародній арені». Економічний вплив США у Європі зріс, натомість російський ринок залишили найбільші міжнародні нафтові та нафтосервісні компанії тощо. Детальне читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись