Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німеччина передає мільярди євро Україні, поки німецькі пенсіонери «голодують».

Цю маніпулятивну тезу поширюють у Facebook на іноземну авдиторію. У німецькомовних дописах стверджують, що поки «вдома [німецькі] пенсіонери голодують», уряд країни надав 22 мільярди євро Україні та планує платити ще більше. Маніпуляцію виявили фактчекери з німецького видання Correctiv. Вони кажуть, що за даними представника уряду, Німеччина з 2014 року виділила Україні приблизно 1,83 мільярда євро, з лютого 2022 року на різні програми допомоги — близько 1,6 мільярда євро, на військові цілі — близько мільярда євро. Канцлер Олаф Шольц казав, що з 2014 року Німеччина підтримала Україну на понад два мільярди євро. «Порівняння допомоги Україні чи біженцям із становищем пенсіонерів у Німеччині, як вони представлені у дописі у Facebook, не є новим. Лише нещодавно заговорили, що українські біженці можуть отримати пенсію на десять років раніше, ніж німці — це неправда», — додали в Correctiv.

Цю маніпуляцію поширюють, щоб змусити іноземців, у цьому випадку німців, виступати проти ініціатив уряду з підтримки України. Детальніше, як російська пропаганда працює в Італії та Німеччині читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись