Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський порівняв протести в Грузії з подіями Євромайдану

Такі повідомлення з'явилися в грузинському сегменті соцмереж. У дописах йшлося, що Президент України Володимир Зеленський порівняв події в Грузії з подіями в Україні майже десять років тому — в період Євромайдану. Автори поста запевняли, що таку заяву Зеленський зробив під час одного зі своїх відеозвернень й додав, що «бажає грузинам таких самих успіхів, як досягли українці». Проте це — маніпуляція.

Насправді ж, як виявили аналітики проєкту MythDetector, ні в доданому до допису відеофрагменті, ні в повній версії звернення Президент України не зробив тотожної чи схожої заяви. Він лише висловив підтримку грузинському народу та подякував за виконання гімну України й за розмахування українськими прапорами на протестах.

9 березня Володимир Зеленський справді опублікував відеозвернення на своїй офіційній сторінці у фейсбуку. Перша частина відео стосується поточних подій в Україні. У другій частині Зеленський зреагував на протести в Грузії проти законопроєкту про «прозорість іноземного впливу». Проте у відеозверненні Зеленський не згадував про Євромайдан. Він подякував грузинському народу за підтримку українців і зазначив, що немає українця, який би не зичив успіху Грузії. Тобто автори повідомлень у соцмережах викривили слова українського президента.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись