Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід не дає Грузії стати незалежною державою

Таку тезу поширюють у пропагандистських медіа та у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. Мовляв, країни Заходу знайшли для себе нову маріонетку — Грузію й спровокували протести там. Також у повідомленнях додають, що державам Заходу протести проти грузинської влади вигідні, адже вони не хочуть, щоб Грузія була незалежною від них.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. Вони зазначають, що насправді немає доказів того, що нещодавні протести в Грузії були організовані державами Заходу як спроба насильницької зміни влади. 

Насправді ж протести  в Тбілісі виникли після того, як парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт, що вимагає від деяких організацій, які отримують іноземне фінансування, реєструватися як «іноземні агенти». Як вже писав «Детектор медіа», закон вважають аналогом сумнозвісної заборони «іноагентів» у Росії, що фактично придушила і без того слабкі голоси опозиції та унеможливила присутність всередині країни міжнародних моніторингових місій. Закон, ухвалений парламентом Грузії 7 березня 2023 року, передбачає створення реєстру «агентів іноземного впливу». Тобто влада мала б створити спеціальну відкриту базу організацій та фізичних осіб, якщо частка закордонних вливань в їхню діяльність становить хоча б 20%.

Під час протестів грузинські правоохоронці використали  сльозогінний газ, перцеві балончики та водомети. Проте у результаті масових протестів парламент Грузії відхилив законопроєкт про «іноземних агентів» після того, як чинна партія відмовилася від підтримки.

Російські пропагандисти зреагували на протест в перші дні. Зокрема, вони стверджували, що протести в Грузії зрежисовані США. Поширюючи такі меседжі, пропагандисти прагнуть підживити наратив про так зване західне управління. Нібито Грузією насправді керують західні куратори. Подібний  наратив циркулює в інфопросторі й щодо України вже майже дев’ять років. Так російська пропаганда прагне нівелювати суб’єктність інших держав; показати, що самі вони насправді нічого не вирішують.

Автор: Ольга Білоусенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись