Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У Росії створили стратегію поглинання Молдови

Журналісти групи міжнародних видань викрили російську стратегію політичного й економічного поглинання Молдови. Йдеться про документ «Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова». Як зазначають журналісти «Досьє», його розробили в управлінні російського президента з прикордонної співпраці АП та погодили з російськими спецслужбами.

Цілі в документі його автори розділили на кілька груп: військово-політичні, торговельно-економічні й гуманітарні. Однак саме реалістичними цілями на найближчі десять років автори стратегії вважають:

  • протистояння впливу НАТО та ЄС на Молдову;
  • примушення Молдови до участі в ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан), Євразійському економічному союзі й інших російських міжнародних проєктах; 
  • врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністров'я (за участі Росії);
  • нарощування проросійських настроїв у суспільстві через пропаганду та освітні програми.

    Журналісти додають, що згідно з викритим документом, до 2022 року адміністрація президента Росії планувала заважати владі Молдови виключити Росію з врегулювання придністровського конфлікту й хотіла зберегти російську військову присутність на невизнаній територіїПовідомляється, що завдання АП також охоплювали підтримку молдавських проросійських політиків.

Також у документі йдеться про плани Росії експлуатувати залежність Молдови від російського імпорту, щоб нейтралізувати політику республіки, яка суперечить інтересам Кремля.

Раніше журналісти «Досьє» публікували схожий документ й щодо Білорусі. Відомо, що обидві «стратегії» розробили в одному департаменті.

Над викриттям документа працювала група видань: «Досьє» (Росія), RISE (Молдова), Delfi (Естонія), Kyiv Independent (Україна), Belarusian Investigative Center (Білорусь), Yahoo News (США), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Westdeutscher Rundfunk (Німеччина), Norddeutscher Rundfunk (Німеччина), Expressen (Швеція), Frontstory (Польща) и VSquare (Вишеградська четвірка).

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись