Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У Росії створили стратегію поглинання Молдови

Журналісти групи міжнародних видань викрили російську стратегію політичного й економічного поглинання Молдови. Йдеться про документ «Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова». Як зазначають журналісти «Досьє», його розробили в управлінні російського президента з прикордонної співпраці АП та погодили з російськими спецслужбами.

Цілі в документі його автори розділили на кілька груп: військово-політичні, торговельно-економічні й гуманітарні. Однак саме реалістичними цілями на найближчі десять років автори стратегії вважають:

  • протистояння впливу НАТО та ЄС на Молдову;
  • примушення Молдови до участі в ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан), Євразійському економічному союзі й інших російських міжнародних проєктах; 
  • врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністров'я (за участі Росії);
  • нарощування проросійських настроїв у суспільстві через пропаганду та освітні програми.

    Журналісти додають, що згідно з викритим документом, до 2022 року адміністрація президента Росії планувала заважати владі Молдови виключити Росію з врегулювання придністровського конфлікту й хотіла зберегти російську військову присутність на невизнаній територіїПовідомляється, що завдання АП також охоплювали підтримку молдавських проросійських політиків.

Також у документі йдеться про плани Росії експлуатувати залежність Молдови від російського імпорту, щоб нейтралізувати політику республіки, яка суперечить інтересам Кремля.

Раніше журналісти «Досьє» публікували схожий документ й щодо Білорусі. Відомо, що обидві «стратегії» розробили в одному департаменті.

Над викриттям документа працювала група видань: «Досьє» (Росія), RISE (Молдова), Delfi (Естонія), Kyiv Independent (Україна), Belarusian Investigative Center (Білорусь), Yahoo News (США), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Westdeutscher Rundfunk (Німеччина), Norddeutscher Rundfunk (Німеччина), Expressen (Швеція), Frontstory (Польща) и VSquare (Вишеградська четвірка).

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join