Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Через Україну страждає європейська система оборони

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа й телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна буцімто довела оборону країн ЄС до «жахливого стану». Автори повідомлень посилаються на публікацію оглядачів американського видання Foreign Affairs Макса Брегмана і Софії Беш. Проте це — маніпуляція.

В цьому медіа і справді вийшла публікація із заголовком «Why European Defense Still Depends on America» від 7 березня 2023 року. Проте, як зазначають аналітики StopFake, у публікації Foreign Affairs зовсім не заявляється, що Україна нібито «довела до жахливого стану» обороноздатність ЄС. Насправді автори публікації пишуть, що військова агресія Росії проти України виявила вже наявні проблеми в обороні європейських країн, і те, що ці проблеми й досі нерозв'язані навіть після року війни. 

Проте такі повідомлення вигідні російській пропаганді. У такий спосіб пропагандисти створюють видимість, що через те, що країни ЄС надсилають Україні зброю, самі слабшають.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись