Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Зеленський порівняв протести в Грузії з подіями Євромайдану

Такі повідомлення з'явилися в грузинському сегменті соцмереж. У дописах йшлося, що Президент України Володимир Зеленський порівняв події в Грузії з подіями в Україні майже десять років тому — в період Євромайдану. Автори поста запевняли, що таку заяву Зеленський зробив під час одного зі своїх відеозвернень й додав, що «бажає грузинам таких самих успіхів, як досягли українці». Проте це — маніпуляція.

Насправді ж, як виявили аналітики проєкту MythDetector, ні в доданому до допису відеофрагменті, ні в повній версії звернення Президент України не зробив тотожної чи схожої заяви. Він лише висловив підтримку грузинському народу та подякував за виконання гімну України й за розмахування українськими прапорами на протестах.

9 березня Володимир Зеленський справді опублікував відеозвернення на своїй офіційній сторінці у фейсбуку. Перша частина відео стосується поточних подій в Україні. У другій частині Зеленський зреагував на протести в Грузії проти законопроєкту про «прозорість іноземного впливу». Проте у відеозверненні Зеленський не згадував про Євромайдан. Він подякував грузинському народу за підтримку українців і зазначив, що немає українця, який би не зичив успіху Грузії. Тобто автори повідомлень у соцмережах викривили слова українського президента.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join