Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський не поважає Байдена та Конгрес США, бо прийшов на зустріч у «футболці»

У соціальних мережах Twitter та Facebook поширюють фото, на якому президент України Володимир Зеленський у костюмі та краватці вітається з президентом Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) Клаусом Швабом. У підписах до фото користувачі зазначають, що на зустріч з президентом США Джо Байденом та на виступ у Конгресі США Зеленський прийшов у «футболці» (насправді у светрі/худі). Один з прикладів таких повідомлень: «Зеленський був у камуфляжній футболці в Овальному кабінеті та під час звернення до Конгресу. Але він одягнув краватку [на зустріч до] Клауса Шваба. Це взагалі потребує коментарів?».  

На це звернули увагу в Reuters Fact Check. Вони пишуть, що фото Зеленського та Шваба було зроблено в січні 2020 року на щорічній конференції WEF у Давосі. Фактчекери також додали, що Зеленський зустрічався з Байденом у вересні 2021 року, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і тоді український президент був у костюмі.

Крім того, користувачі поширюють маніпуляції довкола цього фото, зазначаючи, що одяг Зеленського під час зустрічей може свідчити про неповагу до президента та Конгресу США або, що це фото нібито є свідченням того, «хто реально всім керує». Подібні маніпуляції спрямовані на дискредитацію українського президента в очах закордонної авдиторії, насамперед американських користувачів. Це спроби підірвати довіру до української влади серед громадян інших держав, зокрема США, щоб надалі вплинути на підтримку України з боку міжнародних партнерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись