Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї пропонують п’ять тисяч гривень допомоги від «ПриватБанку»

У соціальних мережах, зокрема в українському сегменті фейсбуку поширюють повідомлення про можливість отримати п’ять тисяч гривень допомоги від «ПриватБанку». Для цього нібито потрібно заповнити анкету та пройти невелике опитування. Однак це — шахрайство. 

Як повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець», такої програми фінансової допомоги не існує. Фахівці виявили, що під час переходу на сайт з опитуванням одразу ж спрацьовує антивірусна програма та попереджає, що ресурс може бути шкідливий. Фактчекери переконані: сайт не має нічого спільного з офіційним банком. Водночас на офіційному сайті «ПриватБанку» немає жодного слова про те, що організація здійснює виплати певної грошової допомоги від держави. Ба більше, люди, які начебто отримали виграш, пишуть з помилками у коментарях. 

Після проходження опитування пропонується надіслати посилання своїм друзям. 

Поширюючи такі повідомлення, шахраї намагаються ввести в оману українців, адже метод таких розсилань вигідний у соцмережах задля збільшення активності та популяризації сторінок, з яких надходять шахрайські схеми.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись