Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ПЦУ не має дозволу на проведення 7 січня богослужіння у Києво-Печерській Лаврі

Українська православна церква Московського патріархату поширила фейк, що Православна церква України нібито не отримувало дозволу від адміністрації заповідника «Києво-Печерська лавра» на проведення богослужіння 7 січня. УПЦ МП називає намір Епіфанія провести службу в Лаврі спробою «силового захоплення». УПЦ МП також розповіли, що в. о. генерального директора заповідника Олександр Рудник 5 січня повідомив їм, що не отримував жодних звернень з боку ПЦУ про використання Успенського собору та Трапезного храму для проведення богослужінь.

Насправді Міністерство культури та інформаційної політики України надало дозвіл ПЦУ, а Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» уклав відповідну угоду. Це, зокрема, підтверджує в. о. генерального директора заповідника «Києво-Печерська лавра» Олександр Рудник, який розповів BBC News Україна, що надав дозвіл ПЦУ та уклав угоду на проведення богослужіння 7 січня з 8:00 до 12 години дня. Він пояснив, що розмова з УПЦ МП відбулася зранку 5 січня, а вже ввечері того ж дня він отримав звернення від ПЦУ і відповідний дозвіл від Мінкульту. Представник пресслужби ПЦУ надав «Українській правді» документ, який свідчить, що міністерство надало згоду на проведення служби ПЦУ в Успенському соборі.

Це вже не перші нападки на ПЦУ та спроби звинуватити їх у спробах «силового захоплення». Зокрема, після того, як Україна почала захищатися від проросійського впливу релігійних організацій, проводячи перевірки та обшуки у храмах Московського патріархату, пропагандисти заявили, що Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію. Також вони поширювали тези, що метою української влади буцімто є перерозподіл церковного майна та спроба «замкнути» всі пожертви на ПЦУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись